تازه ها

پیش‌بینی می‌شود در بیست سال آینده، هفت‌دهم زنان، با افزایش وزن مواجه خواهند شد. بنابر تحقیقات صورت گرفته از سوی فدراسیون ورزش و آمادگی جسمانی زنان، در حال حاضر اغلب کشور‌های دنیا با بحران آمادگی جسمانی و ورزش زنان مواجه هستند و حتی ممکن است شرایط بدتر از این نیز بشود. علاوه بر آن اگر همین منوال ادامه یابد، احتمالا تا سال ????، تعداد زنانی که به اندازه میزان استاندارد و برای حفظ سلامتی خود، به فعالیت‌های ورزشی‌ می‌پردازند، ?.?? میلیون نفر کاهش یابد. علیرغم اینکه تحقیقات نشان می‌دهد تنها ?? درصد زنان به میزان کافی به فعالیت‌های ورزشی می‌پردازند، اما حدود ?? درصد زنان، بر این باورند که به اندازه کافی برای حفظ سلامتی خود ورزش می‌کنند، و این نشان دهنده اختلاف شدید بین حقایق با انتظارات غیرواقع مردم است. 
اما باشگاه‌های ورزشی زنانه کشور به خصوص پایتخت مملو از زنانی است که برای انجام حرکات ورزشی و پرورش اندام به این محل‌ها مراجعه می‌کنند و ساعت‌های زیادی از وقت‌شان را در این باشگاه‌ها می‌گذرانند. 
در میان این زنان ورزشکار، بسیاری به ورزش‌های رزمی مشغولند و عده‌ایی نیز به ورزش‌های دسته‌جمعی روی آورده‌اند. برخی از زنانی که ورزش می‌کنند آنقدر در این عرصه پیشرفت می‌کنند که مدال‌های رنگارنگ بر سینه آنها پدیدار می‌شود و دارای مقام‌های مهم کشوری و جهانی می‌شوند، اما در میان زنانی که ورزش می‌کنند عده‌ایی هم تنها برای حذف چربی‌های بدن و لاغر شدن ورزش می‌کنند.
این درحالی است که با نگاهی کوتاه به انگیزه این زنان برای ورزش، کم‌ کردن وزن و رسیدن به اندامی متناسب و لاغر در رتبه اول قرار دارد و گاه این انگیزه تا بدانجا قوی می‌شود که سلامتی بدنی و روحی در رتبه‌های بعدی قرار می‌گیرد و شاید این پدیده، معضل جدیدی است که برخی از زنانی که ورزش می‌کنند به آن گرفتار شده‌اند.

وارد باشگاه که می‌شوی، اولین چیزی که به چشمت می‌خورد، دستگاه‌های بدنسازی است که به ترتیب در گوشه‌ای چیده شده است و چند خانم هم بر روی تردمیل در حال راه رفتن هستند. کمی آنطرف تر توپ‌های کوچک و بزرگ برای پرورش اندام دیده می‌شود و در کنار آنها وزنه‌های کوچک و بزرگ در رنگ‌های مختلف و با ترتیب کنار هم وجود دارد. از باندهای بزرگی که در دو طرف سالن وجود دارد آهنگ بسیار شاد و تند ورزشی پخش می‌شود و از سالن دیگر صدای شمارش اعداد یک تا 10 و بالعکس آن از خانم‌هایی که در حال ورزش هستند شنیده می‌شود.
اینجا یک باشگاه ورزشی و پرورش اندام زنانه است که در یکی از خیابان‌های پایتخت وجود دارد و روزانه بسیاری از خانم‌ها برای ورزش و انجام حرکات ورزشی و بدنسازی به آنجا مراجعه می‌کنند.
به سراغ مسئول باشگاه می‌روم و از او می‌خواهم تا سوالاتم را درباره انگیزه و میزان تمایل زنان به ورزش پاسخ دهد.
خانم مفاخری دفتری را از داخل کشو بیرون می‌آورد و لیست طولانی از ثبت‌نام کنندگان ورزش ایروبیک را جلویم می‌گذارد. «ایروبیک و بدنسازی، بیشترین درخواست زنان برای ورزش است. این ورزش‌ها نه تنها باعث سلامتی جسمی و روحی زنان می‌شود، بلکه تناسب اندام را نیز با خود به همراه دارد.»
مسئول باشگاه در ادامه می‌گوید: «در هر ساعت از کلاس‌های بدنسازی و ایروبیک این باشگاه و اغلب باشگاه‌های ورزشی تعداد زیادی از خانم‌ها دیده می‌شوند که عده‌ای برای کاهش وزن و عده‌ای هم برای نگه داشتن وزن خود در این کلاس‌ها شرکت می‌کنند.»
وی که انگیزه بیشتر زنان را از آمدن به باشگاه‌های ورزشی حفظ تناسب اندام می‌داند، می‌گوید: «متاسفانه در این دوره بیشتر خانم‌ها برای رسیدن به اندامی متناسب ورزش می‌کنند و زمانی که به هدف خود می‌رسند دست از فعالیت‌های ورزشی برمی‌دارند. درحالی که باید هدف از ورزش حفظ سلامتی جسم و روح باشد و تناسب اندام در رتبه‌های بعدی قرار گیرد. با این هدف، هم فرد به سلامتی دست می‌یابد‌ و هم از اندامی متناسب برخوردار می‌شود.»
به سراغ زنانی می‌روم که پس از اتمام ورزش خود به بیرون از سالن ورزش آمده و خود را برای کار با دستگاه آماده می‌کنند.
زیبا، بیست و پنج سال دارد و در حدود 5 سالی است که به ورزش روی آورده است. وی انگیزه خود را از ورزش، به دست آوردن روحیه شاداب و سالم دانسته و می‌گوید: «تناسب اندام برای هر زنی بسیار مهم است و اغلب کسانی که به باشگاه‌های ورزشی سر می‌زنند، می‌خواهند بدنی بی‌عیب و نقص داشته باشند. اما به نظر من ورزش باید به طور مستمر و برای حفظ سلامتی انجام شود، وگرنه انجام حرکاتی که به طور موقتی موجب کم کردن سایز و آب شدن قسمت‌های چاق بدن می‌شود، مسکن درد است و به هیچ عنوان درمان نیست. ما زنان باید بدانیم برای به دست آوردن متابولیسم سالم، هر روز باید کمی نرمش و تحرک داشته باشیم.»
مونس هم که 50 سال دارد بیشتر از 20 سال است که ورزش می‌کند و راز سلامتی و تندرستی خود را تنها ورزش و حرکات نرمشی می‌داند. وی می‌گوید: «زنان به دلیل زایمان و فیزیولوژی خاص بدنی که دارند باید در برنامه روزانه خود ورزش و حرکات بدنی داشته باشند تا قوا و توان بدنی خود را افزایش داده و تقویت کنند.»
وی اضافه می‌کند: «اگر ورزش تنها برای کم کردن وزن باشد، نه تنها مفید نیست، بلکه می‌تواند عوارض خود را نیز داشته باشد.»
اما نیلوفر، که به گفته خود حدود 30 کیلو اضافه وزن دارد هدف از ورزش را کم کردن وزن خود و رسیدن به اندامی متناسب توصیف می‌کند. وی می‌گوید: «رژیم غذایی همراه با ورزش می‌تواند کمک بزرگی برای کم کردن وزنم باشد. به همین دلیل هم ورزش می‌کنم و هم زیر نظر دکتر تغذیه اشتهای خود را به حداقل رسانده‌ام تا چند ماه آینده که عروسی‌ام است، بتوانم لباس مناسب و دلخواه خود را بر تن کنم.»
از باشگاه که بیرون می‌آیم چشمم به پارک کوچکی می‌افتد که چند زن در حال نرمش و کار با دستگاه‌های نصب شده در آنجا هستند.
خانم صوفیا، خود مربی پرورش اندام است و به گفته خودش هر روز در پارک به خانم‌ها حرکات ورزشی آموزش می‌دهد. وی در پاسخ به این سوال که زنان تا چه اندازه باید برای انجام حرکات ورزشی و نرمش زمان بگذارند می‌گوید: «هر زنی در روز حداقل باید 15 تا 30 دقیقه به ورزش و انجام حرکات ورزشی بپردازد. زیرا اندام زنان به گونه‌ایی است که چربی‌های غذا را به سرعت به مولکولهای بدن جذب کرده و موجب چاقی اعضای بدن از جمله شکم می‌شود.»
وی داشتن تغدیه مناسب و مصرف آب تا چند برابر نیاز در روز را عوامل دیگر رسیدن به اندامی متناسب و بدنی سالم می‌داند.
فریبا هم که در خانه‌ای در نزدیکی پارک سکونت دارد، با وجود دو کودک خردسال هر روز به پارک آمده و حدود یک ساعت پیاده روی می‌کند. فریبا حضور برخی از مردان مزاحم در پارک را از جمله مشکلات ورزش زنان در پارک‌ها دانسته و خواستار رفع این گونه مشکلات از سوی مسئولان است.
ملیحه و محبوبه نیز دو خواهر دانشجو هستند که هر روز برای نرمش و انجام حرکات ورزشی دسته جمعی به پارک می‌آیند. آنها معتقدند ورزش‌های دسته جمعی علاوه بر فایده برای سلامتی بدن به ایجاد روحیه شاداب و سرحال در زنان نیز کمک می‌کند


نوشته شده در ساعت 11:53 صبح توسط محمد رضا رفعتی نظرات ( ) | |